Electroalfa

Finalizarea proiectului de constructie a parcului fotovoltaic Electroalfa de la Rediu, Botosani

Electroalfa a finalizat primul proiect de constructie al unui parc fotovoltaic de producere a energiei electrice prin conversia energiei solare. Obiectivul general al proiectului este concentrat pe valorificarea resurselor solare in vederea producerii de energie electrica verde. Parcul este amplasat in zona padurii Rediu a Municipiului Botosani, are o putere nominala instalata de 3,5 MW si va introduce anual in Sistemul Energetic National 4.500MWh, energie produsa prin valorificarea resurselor energetice regenerabile. Proiectul este singurul de acest gen din Moldova si printre putinele din tara, investitia fiind finantata in proportie de 31% prin fonduri europene. Parcul se intinde pe o suprafata de 85.000 metri patrati de teren avand montate 12.168 panouri fotovoltaice.

Centrala electrica fotovoltaica este compusa din panouri policristaline de 285 Wp (Trina Solar), montate pe o structura din profile metalice inclinata la 32 grade fata de sol, orientate spre sud. S-a optat pentru o solutie descentralizata a retelei de invertoare folosindu-se 507 invertoare de 7 kW (SMA), conectate in 111 cutii de jonctiune, 22 cutii de distributie si 4 posturi de transformare produse si instalate de catre Electroalfa. Probele si punerea in functiune a parcului fotovoltaic au fost finalizate cu succes in luna noiembrie, in prezent parcul fiind 100% functional. Inaugurarea oficiala a parcului va avea loc in luna ianuarie 2013.

Pe langa parcul de la Botosani, in zona de sud a tarii (judetele Olt si Dolj) se afla in stadiu de ‘’dezvoltare proiect’’ un pipeline de 70 de MW. Fiecare proiect are o putere instalata cuprinsa intre 5 şi 10 MW.